Systémové upozornění
Hlavní informace
katacke-slehy-andela-pane

Oh my God! Tohle je opravdu pekelná záležitost, očistec na zemi! Momentálně nejlépe hodnocený český film tohoto roku a absolutní tuzemský rekordman v návštěvnosti za první víkend v kinech (199 tisíc diváků), překonávající i Babovřesky. Anděl Páně. Dvě. Reloaded po jedenácti letech. Jde z toho úplně Jiří Strach. A Marek Epstein. A Lucie Bílá. A Jiřina Bohdalová. Budoucí prezidentský kandidát Michal Horáček tu hraje vysolárkovaného archanděla Michaela. Atd. atd. Jeden ze štěpných momentů, kdy se kritický vkus rozchází s tím masovým. Proč musí idea českých Vánoc splývat s kýčem? A jak národu největších ateistů prodat katolickou propagandu? Čtěte dále!

Následující část článku je viditelná pouze pro uživatele s předplatným.

Přihlaste se prosím, nebo pro pořízení předplatného pokračujte sem.

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit

Komentáře   

# Alena 2016-12-06 05:48
Ne že bych to čekala od Anděla páně, ale natočil někdo v posledních letech dobrý vánoční film (ať už pohádku nebo jiný žánr)?
Odpovědět
# Kamil Fila 2016-12-06 16:22
Napadá mě podvratně jenom Santa je úchyl :)
Odpovědět
# Alena 2016-12-08 11:02
Dobře, to jsem úplně nečekala.. :D Ale podle popisu to vypadá lákavě, mrknu se. Díky :)
Odpovědět
# Milan Popelka 2016-12-07 11:18
Souhlasím velmi se vším, kromě:
"Je jasné, že tradiční pohádky vycházely z nějakého kulturního a dobového prostředí, ale čím víc se ukazuje, že v 21. století je pohádkový žánr v této podobě překonaný."
To si tedy vůbec nemyslím. To, že ji dnes málokdo umí opravdu dobře napsat, je jiná věc.
Ale pohádka čerpá z daleko hlubších pramenů, než jen z kulturního a dobového prostředí, není to jen folkloristický žánr.
Společné obsahy v pohádkách, tedy archetypy - obsahy kolektivního nevědomí, jsou to, co dobrou pohádku tvoří: odehrává se v čase "bylo nebylo, dávno tomu" na místě určeném "za devatero horami...", jasně v nich bývá rozlišeno dobro a zlo, atd.
Naopak, velmi moc potřebujeme v 21. století pohádky.
P. S.: Pokud si někdo myslí, že to píšu jen proto, že mám pohádkové jméno, tak má pochopitelně pravdu. Nebudu lhát, je to tak.
Odpovědět
# Kamil Fila 2016-12-08 12:59
Tak si zapolemizuju já :) Upřímně, jsem z těch poukazů na archetypy otrávený. Ano, archetypy nejspíš existují, ale manifestují se pokaždé v jiné formě, která je dobově podmíněná. A z tohoto důvodu třeba "česká tradiční televizní pohádka" je žánr dost překonaný, měl své období od 50. do 80. let a pak se vyčerpal; nehledě na to, že velká část českých pohádek jsou spíš ironické meta-pohádky. Význam archetypů je u nich přeceňovaný. Psychologové třeba milují mluvit o archetypech, ale většinou zapomínají na kulturní proměnlivost jejich prezentace.:)
Odpovědět
# Milan Popelka 2016-12-08 16:43
To se, myslím, nevylučuje. Travestie ale funguje jen tehdy, když je založena na pevném základě původního tématu. A to je v případě pohádky právě ten mýtický základ (abych vás nedráždil slovem archetyp). Proto děti tak milují ty obrácené pohádky ( např. Čapkovy - O Popelákovi atp.), tedy ty ironické meta-pohádky jak píšete, protože je to pro ně blasfemie. Bez znalosti původní pohádky ale travestie nefunguje. Kulturní a dobové prostředí je jen nástavba, která se může měnit, ale sama o sobě ještě původní předobraz nemění, neironizuje ho, netravestuje. Proto je potřeba se k původním pohádkám vracet; bez ironie a parodie. A proto tak moc potřebujeme v 21. století pohádky.
Odpovědět
# Ladislav 2016-12-07 19:44
Úroveň a kadence vtipů i absence dějové logiky se blíží Troškovým posledním filmům. Možná nebude náhoda, že Babovřesky v návštěvnosti porazil právě Anděl páně.
Odpovědět
# pifik 2016-12-09 08:04
Tady se naplno ukazuje, že kritik je člověk, který to sice neumí udělat, ale umí na tom alespoň vydělat...
Odpovědět
# Kamil Fila 2016-12-21 20:05
To si dám jako nový slogan
Odpovědět
# Jan 2016-12-14 09:06
Safr se zajimave zblaznil Kamile:
http://svobodneforum.cz/pavel-safr-obrana-a-chvala-andela-pane-2/
Odpovědět
# Marta Mills 2016-12-14 20:38
Vadila mně ještě jedna věc, vývoj postav. Tedy spíš jejich nevývoj. První díl končí tím, že Petronelek hodnotí svou pozemskou zkušenost slovy "teď už bych jinak duše soudil u brány nebeské", taky něco zažil s Uriášem. Na začátku dvojky je furt stejnej jako na začátku jedničky, k Uriášovi se chová jak kdyby ho zrovna dostal přidělenýho... takže sice dvojka, ale jedem odznova.
Odpovědět
# David Čuřík 2017-01-12 16:43
Přečetl jsem si recenzi teprve před pár dny a podle toho trollování na Fejsu bych tipoval horší odstřel, ta recenze se mi jeví vzhledem k tomu hodnocení jako dost krotká. Škoda, že jsi Kamile víc nerozvedl, v čem nám "film jistě říká i jiné věci o nesobecké lásce a přátelství, nutnosti odpouštět, snad i něco o milosrdenství k chudým", protože těch věcí je tam dost a mohla by to být protiváha k tomu, v čem je Anděl Páne II podle tebe špatný. Jen se mi teď vybavuje tvoje věta z videa z Aktuálně.cz o tom, že "když přijdou Vánoce, stávají se z nás všech křesťané." To jako proto, že Češi mají Vánoce rádi? Nebo proto, že chodí na pohádku, kde je křesťanství podáváno s humorem? I kdybychom byli nejateističtější zemí na světě, což je dost diskutabilní, lidi u nás si prostě z vánočního času vyberou, co jim vyhovuje, jedni víru, druzí kapra a dárky.
Odpovědět
# Hana Kolaříková 2017-03-01 19:31
Pro mě osobně měl Anděl páně 2 velký význam. Jeho nestydaté oslavování Vánočního konzumu mě přinutilo se nad těmito svátky zamyslet a mám pocit, že je snad v příštích letech už slavit nebudu. A nebo možná ano, ale nějak jinak, nějak skromněj, pokorněj, aby to mělo nějakou myšlenkovou hodnotu. Hmm... Já nevím. Nejsem křesťanka, ale uznávám hodnoty jako rodina, láska k druhým a přátelství.
Asi si počkám, až ze mě opadne depka z šíleně špatného filmu, a pak se rozmyslím.
Každopádně teď hodně dlouho nechci vidět žádný Vánoční film. Leda tak Batman se vrací.☺
Odpovědět
# Declan 2017-05-08 10:44
Right here is the perfect website for everyone who hopes to find out about this topic.

You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally
will need to?HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which
has been discussed for decades. Wonderful stuff, just excellent!


Also visit my site :: comfortable shoe stores (Marcenemarionneaux.Hatenablog.com: http://Marcenemarionneaux.Hatenablog.com/entries/2015/06/27)
Odpovědět
# Reginald 2017-05-15 21:36
I'm very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the
random misinformation that's at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.


Also visit my website; nail fungus treatment - King: http://sharanschoonmaker.wordpress.com/2015/06/23/do-hammer-toes-cause-numbness -
Odpovědět
# Danilo 2018-03-13 14:01
I have checked your website and i have found some duplicate content, that's why you
don't rank high in google's search results, but there is a tool that can help you to
create 100% unique content, search for; boorfe's tips unlimited content

Feel free to visit my site CasieChief: https://HarrisSee.wix.com
Odpovědět


Facebook komentáře

Cookies nám pomáhají poskytovat naše služby.

Budete-li i nadále používat naše služby, souhlasíte s naším používáním cookies.

Rozumím